Newsletter

 SVE ŠTO NISTE ZNALI

Gradski muzej Požega i Muzejska udruga istočne Hrvatske od početka kolovoza do kraja rujna 2014. godine organiziraju humanitarnu akciju Muzeji u loncu. Kao što su svoje zajedništvo muzealci ovog dijela Hrvatske od Virovitice do Iloka pokazali u istoimenom projektu, istražujući i promovirajući tradicionalnu zaboravljenu gastro baštinu Slavonije, zdušno su se složili i u animiranju svojih građana u sakupljanju pribora za pripremu i serviranje hrane i pića za domaćinstva poplavljenog područja županjske Posavine.

Ovom akcijom 17 muzeja Slavonije Baranje i Srijema poručuju da prošlost nije nužno nešto prašno i staro, okamenjeno u muzejskim čuvaonicama i postavima, nego nas uči da svoje naslijeđe živimo i oplemenjujemo povezivanjem sa sadašnjosti u onom najboljem smislu.

Stara, zaboravljena jela koja pričaju o prošlosti čitave Slavonije, naučila su nas kako je briga, osmišljavanje i doživljavanje zajedničkg objeda važno za svaku zajednicu, bila ona obitelj ili cijelo selo. No, ako nemamo u čemu pripremati tu hranu, ako ju nemamo iz čega blagovati, onda ne postojimo, jednostavno moramo iščupati svoje korjene i otići dalje.

Slavonski muzeji pod vodstvom županjskog muzeja već su pokazali solidarnost u spašavanju tradicijske baštine poplavljene Cvelferije, a humanitarnom akcijom prikupljanja rabljenih, neoštećenih ili novih kuhinjskih potrepština (lonaca, zdjela, posuda, tanjura, pribora za jelo, čaša, oklagija, kuhača, kuhinjskih krpa....) žele pomoći u osiguravanju i olakšavanju povratka stanovništva u njihove, poslije poplava obnovljene domove.

Kuhinjski pribor nastojat će, ovisno o sakupljenoj količini kompletirati i razvesti na prijavljene adrese ponovo zaživljenih kućanstva, odnosno škola i vrtića. U želji da osiguramo dovoljno posuđa za pripremanje i serviranje hrane i pića za sve potrebite, pozivamo još jednom sve dobronamjerne ljude koji imaju viška nekorištenog i očuvanog pribora za pripremu i serviranje hrane da nam se pridruže i pokucaju na širom otvorena vrata svog muzeja ili kupljeno ostave u trgovini u košaricu s plakatom Humanitarne akcije Muzeji u loncu.

Jedan od brojnih primjera s terena je i akcija Zavičajnog muzeja Našice koji u okviru Festivala Dani Slavonske šume u perivoju dvorca Pejačević zajedno s udrugom Otvoreno srce skuplja kuhinjske potrepštine za naše prijatelje iz županjske Posavine.

Za potrebe promoviranja zanimljivosti bogate gastro baštine ovog dijela Slavonije, Muzeji u loncu su od bake Marice Markoljević iz Gunje naučili pripremati čuvenu i jedinstvenu, gotovo zaboravljenu delikatesu – gojtane (www.muzejiuloncu.com ), čije nas porijeklo veže uz njemačke časnike Habsburške monarhije koji su ovim specijaliteom zarazili domaće stanovnišvo - graničare, ponosne čuvare Europe od Turaka. Ne samo da smo istražujući ovo jelo naučili puno o prošlosti, životu i običajima na prostoru djelovanja Dvanaeste kumpanije Sedme brodske pukovnije, nego smo se na najljepši način upoznali s širokogrudnošću, gostoprimstvom i veselom naravi slavonskih graničara koji su ovu slasticu, ne štedeći najcjenjenije namirnice – mast, mlijeko, jaja i brašno, nekada pripremali samo za poklade, onako vruću ju kidajući i nesebično dijeleći svakom gostu namjerniku.

 

Joomla Templates by Joomla51.com