Ako ste iz Požege, onda znate da od glavnog trga pa sve do Ciglana, kvarta na sjevernoj periferiji grada gdje su u davnini pekli cigle i uzgajali dudove za dudove svilce, treba dobrih pola sata hoda. S početkom 20. stoljeća u želji ravnomjernog širenja to je močvarno zemljište Grad isušio i za sitne novce razdijelio radnicima i doseljenicima. Eh da, upravo je prije ravno 125 godina, čini se posljednji puta prema Ciglanama kroz Ulicu Matice hrvatske i Orljavsku, pa preko orljavskog mosta,vođen vol okićen zelenilom, praćen svečanom povorkom građana, svirkom gradske glazbe i galamom dječurlije. Majstori su prekinuli posao i izašli na ulicu, znatiželjne žene su ispunile prozore, a djeca izletjela iza teških požeških kapija, svi samo da što bolje vide neobičnu povorku s volom na čelu, veseleći se unaprijed sutrašnjim besplatnim porcijama.
Newsletter
Dragi prijatelji tradicijske prehrane i zaboravljenih jela koja pričaju o običajima i uzbudljivoj prošlosti ovih prostora, evo nas, zaključismo slavonsko baranjsko srijemsku priču Muzeja u loncu zanimljivom izložbom, katalogom i dokumentarnim filmom. Muzej u loncu se zahvaljuje svim dragim kolegicama i kolegama šesnaest muzeja istočne Hrvatske na podršci, logistici i stručnoj pomoći kojom smo dokumentirali pripremu trideset jela svih povijesnih slojeva i staleža kao i većine životnih, radnih i godišnjih običaja.
Što su jeli naši (pra)stari
U davna, davna vremena kada je godina počinjala u sumrak prvog proljetnog dana i zimski Orion već nestajao za obzorom ostavljajući mjesto Suncu, Europljani su dobili svoj prvi kalendar. Tankim urezima ispunjenim finim bijelim prahom u četiri horizontalna pojasa, četiri godišnja doba, zauzdana geometrijskim pravokutnicima, po sjajnim crnim stjenkama ritualne posude, nižu se sazvježđa Oriona, Plejade ili Vlašića, ljetne i zimske Kasiopeje, Labuda, Blizanaca i Riba s Pegazom.
Dragi naši suputnici, obišli smo gotovo sve muzeje istočne Hrvatske i spotakli se o mnoga dobra jela koja u razgovoru s našim etnologinjama i kazivačima iskočiše pred nas željna pažnje. Obišli smo dvadesetitri mjesta, razgovarali s tridesetičetiri kazivača, skuhali, snimili jedanaesttisućasedamstodvadesetipet fotografija i probali preko trideset, uglavnom zaboravljenih jela, sve onako kupeći mrvice sa stola prošlosti.
Kada je običaja više nego dana
Ako se kojim slučajem ovih dana nađete u Slavoniji željni guščjeg paprikaša, a nemate gusaka ili koga poznatoga tko zna napraviti paprikaš, bojimo se, ostat ćete gladni. Jer mesni paprikaš, za razliku od onog ribljeg, teško da možete kao slavonski specijalitet naručiti u bilo kojem restoranu. Žale se ugostitelji da paprikaši, pa tako ni oni guščji nisu komercijalni. Suvremeno kulinarstvo još nije našlo načina da se ovo fino i zasitno jelo seoske štedljive mesne okrijepe sa žlicom, približi ala card ponudi. Konačno, kao ni u ponudi jela po narudžbi, jer kažu ugostitelji, paprikaše nitko ne naručuje.
Pogača i popara, starije od najstarijeg
U Vukovar smo stigli jednog prohladnog dana uštirkanog bijelom dunavskom maglom. Čim smo okrenuli leđa vodotornju koji joj se jedini uz sve svoje rane, onako ogroman i moćan uspješno opirao, pred nama se prolila pitoma ulica simboličnog naziva Hrvatske nezavisnosti, u kojoj smo po preporuci drage kolegice Renate Devetak Roca etnologinje vukovarskog muzeja zatekli simpatičnu umirovljenicu Evicu Vrančić.
Vatromet kod Pejačevićevih
Nevjerojatno, koliko strasti može zapaliti otkrivanje, biranje, pripremanje i snimanje nekog jela. A u suradnji sa Zavičajnim muzejem Našice, smještenim u dvorcu plemenitih Pejačevića, iskre su frcale jedna za drugom, ostavljajući nas nespremne i bez daha, zadivljene i otvorenih usta, baš poput dobro pripremljenog vatrometa.
Oj, inočo pukni kao jaje, moj je lola bio i ostaje!
I evo nas konačno u srcu Slavonije, Đakovštini, točnije rečeno u lijepom selu Piškorevcima, danas predgrađu Đakova. Naša kolegica Branka Uzelac, etnologinja Muzeja Đakovštine s najdužim stažem među svim etnologinjama u Slavoniji, dala si je truda i poslala nam kopiranu knjigu Dubravke Scharmitzer „Đakovština u srcu, Đakovština u jelu ili jednostavni recepti naših baka“, dobrano nas pripremivši za ovaj teren. Kako bismo na pravi način spojili prošlost i sadašnjost, imala je praktična Branka za nas plan da pripremu dogovorenih jela kuhamo u đakovačkoj Obrtničkoj školi Antuna Horvata.