Newsletter

GMP 8818Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH, od 9. do 11. siječnja 2017. godine Gradski muzej Požega je organizirao Radionicu izrade zaštićenog vinogradarskog ćevapa i odabranih jela Muzeja u loncu.

Cilj je bio u plodnom trodnevnom druženju, na jednom mjestu okupiti vrhunske stručnjake, domaće ugostitelje i nastavnike kuharstva sa željom ustanovljavanja turističkih potencijala zaboravljenih tradicijskih jela koja je u okviru projekta Muzeji u loncu iznjedrilo zajedničko istraživanje svih 16 muzeja istočne Hrvatske.

GMP 8799U okrilju iznimno domaćinske atmosfere u praktikumu Obrtničke škole Požega, majstor kuhar Branko Ognjenović i doc. dr. sc. Davor Perkov promijenili su nam perspektivu mogućnosti korištenja naslijeđenih baštinskih resursa.

Rezultati radionice su postignuti standardi i usklađeni normativi za pripremanje vinogradarskog ćevapa i petnaestak jela sa sjajnom običajno povijesnom pričom (cernički ćupteti, zelčinska staroverska torta, gunjanski gojtani, cicvara, marmelada od mrkve, kipfelkoch, guščji paprikaš, pijanaci, lokše, majsko vino, sulkovački šterc, rezanci na župi, sarma sa župom…) koja bismo u bliskoj budućnosti voljeli vidjeti kao slavonski fast, finger ili slow food, ili gastro suvenir.

GMP 8456Podsjetimo, konačan cilj projekta Muzej u loncu je iskorištavanje tradicijskih jela u svrhu jedinstvenog prenošenja baštinskih priča, običaja i povijesti ovog dijela Hrvatske, kojega uz turističke vodiče i muzealce, sada mogu širiti vlasnici restorana, kuhari i konobari. Jednako tako povećanje korištenja i prirodnih resursa, te pojačana proizvodnja namirnica pripremanih u kućnoj radinosti, od domaćeg kajmaka, bučinog ulja, slanine crne svinje fajferice, domaćih gusaka, krušaka miholjača, mrkve…. što bi u konačnici trebalo rezultirati zatvorenom krugu od polja do stola, odnosno maksimalnim angažmanom OPGova. A sve u želji da s jelovnika domaćih restorana i s turističkih manifestacija maknemo jela poput bečkog odreska, pomes frittesa, hamburgera, ćevapčića, masnih lepinja ili pečene janjetine, te da gostu priuštimo doista neponovljiv i jedinstven doživljaj.

GMP 8832O svemu ovome i još mnogo više, na kraju radionice i degustacije pripremljenih jela, otvoreno smo progovorili s našim gostima na popratnom okruglom stolu „Zna li Slavonija nahraniti gosta?“.

 

 

 

 

 

VIDEO: Zna li Slavonija nahraniti gosta?

VIDEO: Zlatno klasje 'Tradicionalna jela su naše blago'

 

 

Joomla Templates by Joomla51.com