Newsletter

dakovo1Otvorenje etnografsko-fotografske izložbe 'Baš se nekad dobro jelo', prezentacija i degustacija zaboravljenih jela Požege i Požeštine u đakovačkom kultnom restoranu 'Sokak'

Da je svijet mali, već smo utvrdili toliko puta, kao i činjenicu da se dobro međusobno privlači. Tako je i proteklog ljeta za posjeta turističkih vodiča Slavonije, Baranje i Srijema Gradskom muzeju Požegi pala ideja o suradnji na obostrano zadovoljstvo.

Da se gospođa Tradicijska Hrana i gospodin Kulturni Turizam ljube to više nije nikakva tajna, ali da njihova veza iz dana u dan jača, posebno u kontinentalnom dijelu Hravstke, e, to je već ugodna vijest.  Za ovu ljubav treba puno provodadžija, kako bi se u Slavoniji turcizmom izrazili domaći - agilni turistički djelatnici, vlasnici ugostiteljskog objekta, proizvođači hrane, kuhari, vlasnici, turistička i ina zajednica, muzeji, etnolozi, povjesničari, fotografi....

Pdakovo2rošlog petka, 19. listopada, babljeg ljeta 2012., bili smo svjedoci velikom romantičnom sastanku ovih dvoje zaljubljenih u đakovačkom 'Sokaku', u srcu Slavonije.

Zahvaljujući  i nadasve hrabroj ekipi restorana 'Sokak', odmah preko puta čuvene Đakovačke ergele, pod energičnim vodstvom dvije Renate  (vlasnice i glavne kuharice),  gospodina Darka iz Zajednice turističkih vodiča Slavonije Baranje i Srijema, te Gradskog muzeja Požege, predstavljena su na najbolji mogući način đakovačkoj kulturnoj javnosti i poslovnim partnerima građevinskog poduzeća 'Mlaco' (starijem i bogatijem bratu 'Sokaka') tradicijska jela Požege i Požeštine.

Panoi etnografsko – fotografske izložbe 'Baš se nekad dobro jelo', premijerno postavljene u Gradskom muzeju Požege uz Međunarodni dan muzeja ove godine, sjajno su se smjestili u ugodan prostor Sokaka koji odiše etno štihom – od glavne dvorane uspješno  pretvorene u pravi slavonski sokak sa širom otvorenim prozorima zabatnih pročelja slavonskih kućica, preko podruma u staroj cigli, do šokačke sobe s pravim škrinjama i staklencima. Nenametljivo, a opet ndakovo3ekako logično, fotografije procesa izrade pojedinih zaboravljenih jela i recepti u prostoru kamo ljudi dolaze jesti.

Kuhinja 'Sokaka', spremna na najveće izazove, opremljena prije svega dobrim kuharima, a onda i suvremenom opremom, nije odoljela spravljanju starih recepata Požege i Požeštine pod budnim okom Marijane, šefice restorana Grgin Dol u Požegi: čorbe kiselice s bučinim uljem i jajetom,  zafrigane čorbe, vajn supe, trganaca s medom ili orasima, popare, starogradskih trganaca sa šunkom,  seoskih trganaca sa čvarcima, požeškog  vinogradarskog ćevapa, kupusa s rebarcima i policama, radetsky riže, požeških fakina, tački s pekmezom, kipflkochom, čuvenim đakovačkim paštetama od čvaraka, da baš sve ne nabrajamo..... Ukusno složena jela na slavonskom stolu, ukrašena simbolima Života - pšenicom i vinovom lozdakovo4om, nudila su se degustaciji i organoleptičko - prustovskom uživanju svojom putenošću mirisa, okusa, boja.....

Vrlo vrijedna i pohvalna informacija – za sve vrijeme trajanja izložbe u prostoru restorana 'Sokak',  ova će jela biti dio ponude, na dispoziciji znatiželjnim posjetiteljima.

I na kraju, u polumraku restoranskog sokaka, kratka power point prezentacija o zanimljivostima tradicijske prehrane Požege i Požeštine, ma zapravo cijele Slavonije, o kojoj bi se moglo, kako smo čuli, pričati ne satima nego, danima......

 

Joomla Templates by Joomla51.com