NAPOMENA: Normative pojedinih namirnica kod tradicijskih jela je teško utvrditi. Količina namirnica ovisila je o ukusu i navikama pojedinca, a varirala je od obitelji do obitelji, od sela do sela, od potrebe do potrebe.
SASTAV:
- Voda
- Sjemenke bundeve
- Sol
- Papar
- Tarana (oštro brašno, malo tople vode i sol)
PRIPREMA:
1. Sjemenke propeći i usitniti u mužaru
2. U uzavrelu, posoljenu vodu usuti usitnjene sjemenke i kuhati dok se ne počne dizati ulje
3. Dodati osušenu taranu napravljenu od brašna i vode, te kuhati desetak minuta dok se ne razmekša i ne poveže sa sjemenkama
NAPOMENA: Nekada se župa, brašno od sjemenki, kada bi pustilo ulje cijedila i bacala. Najvjerojatnije, jer je bila puna ostataka ovojnica sjemenki. Danas, kada se uglavnom uzgajaju golice, mislimo da bacanje nije potrebno.
https://muzejuloncu.gmp.hr/spajza/prva-polica-recepti/122-zupa#sigProId46f69bfc0f