SASTOJCI:
- Svinjske nogice, uši, rep i kožica
- Voda
- Korjenasto povrće: mrkva, peršin, celer
- Nekoliko krumpira
- Crveni i bijeli luk
- Začini: biber u zrnu, lovorov list, ljuta crvena paprika, mljevena crvena paprika,
PRIPREMA:
1. Ako su dijelovi svinje bili u pacu, ostaviti barem 24 sata da se odsole u vodi.
2. Kuhati na tihoj vatri oko 3 sata koliko je potrebno da se kosti počnu odvajati od mesa.
3. Dodati korjenasto povrće, krumpir, crveni i bijeli luk, biber i lovorov list.
4. Kuhati još 1 sat dok se nogice, uši i repovi, potpuno ne raspadnu
5. Tekućinu u kojoj se kuhala svinjska sitnež procijediti
6. Kosti odvojiti od ostataka
7. Meso, kožice, hrskavice i tetive rasporediti po tanjurima
8. Zaliti tekućinom, po površini posuti crvenu mljevenu papriku i pustiti da se ohladi
9. Služiti hladno uz dodatak limunovog soka
NAPOMENA: Kako se pače obično pravi od dostupne količine svinjskih nogica, ušiju, kožica i repova, teško mu je utvrditi normative. Kao i kod svih tradicijskih jela, učenje na pogreškama dio je 'kulinarskog' odrastanja.
https://muzejuloncu.gmp.hr/spajza/prva-polica-recepti/125-pace#sigProIdb37b3518f1