SASTOJCI:
- krušake miholjače
- lišće od višnje
- lišće od vinove loze
- voda
PRIPREMA:
1. Krajem rujna (oko Miholja) obrati kruške s peteljkama
2. Spremiti ih na tamno i hladno mjesto u slamu, sijeno ili zob, pazeći da se ne dotiču
3. Kad kruške postanu mekane i potamne ispod kore, očistiti od slame i prašine te složiti u posudu (plastičnu ili staklenu) redajući red lišća od višnje, red krušaka, red lišća od vinove loze, red krušaka i tako do vrha pazeći da posljednji sloj bude. (Može se koristiti samo lišće od višnje ili samo od vinove loze ili kajsija. Svaka vrsta lišća daje posebnu aromu, ali i ljekovita svojstva)
4. U posudu naliti vodu (najbolje bunarsku ili čistu potočnu) do vrha, kamenom pritisnuti da sadržina ostane pod vodom i ostaviti barem mjesec dana na tamnom i hladnom mjestu (najbolje podrumu ili pivnici).
5. Kruške su najfinije u siječnju iako se već mogu jesti i mjesec dana nakon spremanja
Dobar tek i u zdravlje!
https://muzejuloncu.gmp.hr/spajza/prva-polica-recepti/133-tursija1#sigProId3b7145c92b