SASTOJCI:
Sarmice:
- 75 dkg miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
- 25 neprskanih listova vinove loze srednje veličine
- 1 žličica masti
- 1 glavica crvenog luka
- 4 režnja bijelog luka
- ½ šalice riže
- 1 žličica ljute mljevene paprike
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 1 žličica papra
- 1,6 dkg soli
- 2 mala ribana prijesna krumpira
- 2 l vode za blanširanje listova vinove loze
- 0,5 dcl alkoholnog octa za blanširanje listova vinove loze
- 2 litre vode za kuhanje sarmica
- 2 dcl bijelog vina za kuhanje
Umak:
- 3 pregršti s obje šake domaćeg vrtnog kiseliša
- 1 žlica maslaca
- 3 žlice oštrog brašna
- 7,5 dcl hladne vode
- Prstohvat papra
- Prstohvat soli
- 2 žlice kiselog vrhnja
Pire krumpir:
- 12 srednjih krumpira
- glavica bijelog luka
- 2 žlice maslaca
- 1 žličica soli
- 1 žličica bijelog bibera
PRIPREMA:
Sarmice:
1. Nabrati mlado neprskano lišće vinove loze i blanširati vrlo kratko u slanoj kipućoj vodi uz dodatak octa
2. Pomiješati mljeveno meso s rižom, usitnjenim lukom, začinima i naribanim krumpirima
3. Nadjevom puniti listove, slagati ih usko jednu do druge u posudu, zaliti vodom, poklopiti manjim tanjurom da se ne dižu, poklopiti poklopcem
4. Kuhati 1,5 sat
5. Pri kraju kuhanja sarmica dodati bijelo vino
6. Skuhane sarmice premjestiti u vatrostalnu posudu, zaliti ih s dijelom tekućine u kojoj su se kuhale, preliti s umakom od kiseliša, te na svaku staviti po žličicu kiselog vrhnja
7. Zapeći 15-tak minuta na 250 stupnjeva C
8. Služiti toplo uz umak od kiseliša, te rashlađeno bijelo vino
Umak:
1. Na maslacu otopiti listove kiseliša kojega smo ubrali u vrtu i skinuli s glavne peteljke
2. Umješati brašno, te hladnu vodu i kuhati ½ sata
3. Pri kraju, umaku dodati začine i vrhnje
Pire krumpir:
1. Bijeli krumpir u ljusci staviti kuhati
2. Dodati cijelu glavicu bijelog luka također u ljusci
3. Kad se krumpir skuha, oguliti ga i protisnuti kroz pasirku
4. Po želji isto učiniti s bijelim lukom
5. Dodati maslac i začine, te sjediniti u glatku masu
https://muzejuloncu.gmp.hr/spajza/prva-polica-recepti/135-sarme-od-lisca-vinove-loze-u-umaku-od-kiselisa#sigProId4c64138ab5