Newsletter

SASTOJCI:


Sarmice:

- 75 dkg miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)

- 25 neprskanih listova vinove loze srednje veličine

- 1 žličica masti

- 1 glavica crvenog luka

- 4 režnja bijelog luka

- ½ šalice riže

- 1 žličica ljute mljevene paprike

- 1 žličica slatke mljevene paprike

- 1 žličica papra

- 1,6 dkg soli

- 2 mala ribana prijesna krumpira

- 2 l vode za blanširanje listova vinove loze

- 0,5 dcl alkoholnog octa za blanširanje listova vinove loze

- 2 litre vode za kuhanje sarmica

- 2 dcl bijelog vina za kuhanje


Umak:

- 3 pregršti s obje šake domaćeg vrtnog kiseliša

- 1 žlica maslaca

- 3 žlice oštrog brašna

- 7,5 dcl hladne vode

- Prstohvat papra

- Prstohvat soli

- 2 žlice kiselog vrhnja


Pire krumpir:

- 12 srednjih krumpira

- glavica bijelog luka

- 2 žlice maslaca

- 1 žličica soli

- 1 žličica bijelog bibera


PRIPREMA:


Sarmice:

1. Nabrati mlado neprskano lišće vinove loze i blanširati vrlo kratko u slanoj kipućoj vodi uz dodatak octa

2. Pomiješati mljeveno meso s rižom, usitnjenim lukom, začinima i naribanim krumpirima

3. Nadjevom puniti listove, slagati ih usko jednu do druge u posudu, zaliti vodom, poklopiti manjim tanjurom da se ne dižu, poklopiti poklopcem

4. Kuhati 1,5 sat

5. Pri kraju kuhanja sarmica dodati bijelo vino

6. Skuhane sarmice premjestiti u vatrostalnu posudu, zaliti ih s dijelom tekućine u kojoj su se kuhale, preliti s umakom od kiseliša, te na svaku staviti po žličicu kiselog vrhnja

7. Zapeći 15-tak minuta na 250 stupnjeva C

8. Služiti toplo uz umak od kiseliša, te rashlađeno bijelo vino


Umak:

1. Na maslacu otopiti listove kiseliša kojega smo ubrali u vrtu i skinuli s glavne peteljke

2. Umješati brašno, te hladnu vodu i kuhati ½ sata

3. Pri kraju, umaku dodati začine i vrhnje


Pire krumpir:

1. Bijeli krumpir u ljusci staviti kuhati

2. Dodati cijelu glavicu bijelog luka također u ljusci

3. Kad se krumpir skuha, oguliti ga i protisnuti kroz pasirku

4. Po želji isto učiniti s bijelim lukom

5. Dodati maslac i začine, te sjediniti u glatku masu


Joomla Template by Joomla51.com