Newsletter

SASTOJCI (za 60-tak krofni i beba, te 20-tak poderanih gaća):

- 2 kvasca

- 3 jaja

- 2 kg brašna (mješano glatko i oštro)

- ¾  l mlijeka

- 3 žlice šećera


PRIPREMA:

1. U malo toplog mlijeka razmrviti kockice kvasca uz dodatak nešto šećera i brašna

2. U temperirano brašno dodati razmućena jaja, uzdignuti kvasac, šećer i mlako mlijeko, koliko treba da se dobije mekano tijesto

3. Nauljenim rukama namazati posudu u kojoj se zamiješalo tijesto, kako bi se bez puno diranja, poslije dizanja moglo istresti na radnu površinu

4. Prekriveno tijesto ostaviti dizati na toplom

5. Dignuto tijesto istresti na radnu površinu, lagano rastanjiti, te čašom ili okruglom modlom oblikovati krofne

6. Ostatak tijesta premijesiti, rastanjiti, narezati na kvadrate prorezane na dva mjesta za poderane gaće, odnosno oblikovati bebe prstima i nožem, koje se neće tako dići kao krofne

7. Pržiti u dubokoj posudi na zagrijanoj masti

8. Posuti sitnim šećerom ili dodati pekmez od šljiva


Joomla Template by Joomla51.com