SASTOJCI:
Tijesto za kore:
- 6 dl mlijeka
- ½ kg oštrog brašna
- ½ kg mekog brašna
- 1 ½ kvasac
- 6 žlica šećera
- 1 vanili šećer
- Limunova korica
- Prstohvat soli
- 1 žumanjak
- 6 žlica rastopljene masti
Nadjevi:
- Rogač, mak, cimet, orasi, pekmez, kakao, grožđice, izmrvljeni stari kruh,
- Rastopljena mast za prskanje po nadjevima
- Topla voda za prskanje po nadjevima
- 36 žlice šećera
POSTUPAK:
1. U posudu usuti rastopljenu mast ili ulje, naribanu limunovu koricu, šećer, vanili šećer, razmrvljeni kvasc, sol i ugrijano mlijeko
2. Sve lagano sjediniti
3. Dodati žumanjak i prethodno pomješano oštro i meko brašno
4. Rukama izraditi podatno tijesto, sve dok se ne počne odljepljivati od stijenki posude i ruku
5. Tijesto pobrašniti i podijeliti u 7 jednakih lopti
6. Lopte od tijesta ostaviti pod krpom da se dižu
7. Za to vrijeme pripremiti nadjeve
8. Pofurenom rogaču, maku, orasima, mrvicama i cimetu, te kakau dodati po 6 žlica šećera
9. Dignute lopte od tijesta razvaljati u kore
10. Kore slagati u namašteni lim, dodavajući nadjeve (orasi, mrvice s cimetom, rogač, mak, kakao s grožđicama i na kraju pekmez s orasima) koje je potrebno dobro poprskati s rastopljenom masnoćom i toplom vodom
11. Od posljednje lopte tijesta napraviti ukrase na posljednjoj kori
12. Staviti u pećnicu na 180 stupnjeva
13. Vruću premazati ušećerenom vodom, te pokriti krpom i najlonom
14. Ukrasiti sitnim šećerom
15. Rezati hladno
https://muzejuloncu.gmp.hr/spajza/prva-polica-recepti/182-staroverska-torta#sigProId2e2959cad4