SASTOJCI:
TIJESTO:
- 1,5 kg mekog brašna
- 0,5 kg oštrog brašna
- 1,5 žlica soli
- 2,5 dl masti
- 2 dl mlijeka
- ¼ kockice kvasca
- 1 dl blago zagrijane vode
- 1 dl blago zagrijanog vina
NADJEV:
- 3, 5 kg mljevene svinjetine
- 7 dag soli
- 4 dag bijelog luka
- 2 dag ljute paprike
- malo šećera
PRIPREMA:
1. Sjediniti sastojke za nadjev uz dobro miješanje da se dobije smjesa kao za kobasice i ostaviti na hladnom
2. U mlijeko staviti kvasac da se digne
3. Sjediniti meko i oštro brašno, miješajući dodati sol i rastopljenu mast
4. Dodati dignuti kvasac, mlaku vodu i vino, dobro promiješati
5. Glatko i meko tijesto izrezati u jufke, pokriti i ostaviti da se dignu
6. Razvaljati jufke na debljinu oko 1 cm i dobro premazati s rastopljenom masti
7. Izrezati na kvadratiće, te na svaki kvadratić staviti hrpicu pripremljene smjese kao za kobasice
8. Krajeve tijesta podići i slagati ćuptete jednu uz drugu u dobro namašćenu tepsiju
9. Pokapati dobrano s masti
10. Peći na 200 stupnjeva, pa pred kraj povisiti temperaturu pećnice na 250 stupnjeva, dok ne porumene
NAPOMENA: Od ove količine dobit ćete 5 velikih tepsija ćupteta
https://muzejuloncu.gmp.hr/spajza/prva-polica-recepti/237-cupteti#sigProId0eef3ccd46