Više od ičega nam je drago što je Muzej u loncu inspiracija mladima.
Zahvaljujući profesorici Višnji Menđel Troha koja je školske godine 2013./2014. pokrenula ideju da i njeni učenici, tada polaznici prvog razreda smjera hotelijersko – turistički tehničar krenu s istraživanjem tradicijskih jela, Muzej u loncu je dobio sljedbenike na samom terenu. Slijedeći naš način fotografiranja procesa pripreme, učenici Alen Renka, Ana Simić, Anamarija Andrijević, Barbara Fićković, Barbara Pišonić, Borna Trnka, Dajana Barić, Darija Đurčević, Dijana Žilić, Dominik Mujanović, Dorotea Potočnik, Edi Banušić, Eleonora Klarić, Elizabeta Logarušić, Josip Matijašević, Tabita Tafra, Luka Banić, Ljubica Šipura, Marija Antonija Kovačević, Martina Jeleč, Matija Rozman, Nives Peić, Ruža Petrušić, Sanja Mikić, Dajana Stanivuk, Tena Šolić i Tihana Štuc Čavec skrenuli su sebi i drugima pažnju na jela svojih baka koja su pripremali sami ili uz pomoć najbližih, naravno ekološkim namirnicama.
No, dok je Muzeju u loncu prioritet istražiti povijesno običajni kontekst jela, njima je bila želja odabrati, napraviti, dokumentirati receptom i fotografijom, te prezentirati po jedno tradicijsko jelo iz svog osobnog okruženja kako bi ga u konačnici prevedenog na nekoliko jezika kojima se u školu služe, smjestili u kontekst ponude šireg školskog projekta turističke ponude. Dakle, mladi budući turistički djelatnici su zahvaljujući profesorici Menđel Troha i njenom predmetu pod nazivom Prehrana i poznavanje robe, svojim nastojanjem poželjeli zaokružiti cjelinu, koju se nadamo da će i naš Muzej u loncu uspjeti jednoga dana. Ako ne prije, onda, jednoga dana, kad ovi mladi ljudi, ako Bog da posao dobiju u struci na domaćem terenu. A do tada, njima, njihovoj profesorici i cijeloj Ekonomskoj školi, od srca želimo još puno, puno dobre suradnje s institucijama poput ove.
Recepti učenika 1. h Ekonomske škole:
- Anamarija Andrijević - sarma
- Barbara Pišonić - ribana pita od jabuka
- Borna Trnka - slavonski čobanac
- Dominik Mujanovic - poderane gaće
- Dorotea Potočnik - bakin kolač od jabuka
- Edi Banušić -pekmez i džem od šljiva
- Eleonora Klarić - masni kolač
- Elizabeta Logarušić - svečani nedeljni ručak
- Ljubica Šipura - štrudle s jabukama
- Marija Antonija Kovačević - tačkrle
- Sanja Mikić - rezanci s makom
- Tihana Štuc-Čavec - koh od grisa