Newsletter

 

Primjeni Muzeja u loncu u promociji tradicijske baštine, čini se, nema kraja. To je dobro, jer nam se čini da se u našoj sredini nove ideje, teško probijaju, a još teže primjenjuju. Zamisao da se na temelju tradicijskih zaboravljenih jela koja pričaju priče o prošlosti i običajima Požege i Požeštine, počne konačno zarađivati, iako je bilo dobrih namjera, nije do kraja zaživjela ni na prvom Aurea festu, festivalu festivala.

No, zato prostora za pripravljanje puta za sve sljedeće festivale i događaje, na koje će turisti potezati izdaleka, između ostalog da uživaju u jedinstvenim delicijama Muzeja u loncu, mirisima i okusima prošlih vremena, na najmodernije načine u obliku fast ili slow fooda, hvala Bogu ima puno.                                                           

Jedan od prokušanih formata, koji je i ovaj puta požnjeo uspjeh, unatoč kiši bilo je natkuhavanje poznatih Požežana, za vrijeme Aurea Festa u Šetališnoj zoni od 1. do  5. rujna 2014., koji se nisu libili pripremati pred svima jelo za koje su prvi put čuli. Zahvaljujući požrtvovnom Anđelku Lediću iz Anđeoske kuhinje Zlatnog luga i njegovoj dobroj volji i kuhinjama na kotačićima, prolaznici su sa zanimanjem zastajali i uživali u mirisima, okusima jela koje su pred njima pripremali poznati sugrađani u Šetačkoj zoni.

Led je prvi dan probila politika, odnosno župan Požeško slavonske županije Alojz Tomašević i gradonačelnik Grada Požege Vedran Neferović pripremajući sve popularnije gojtane kojima je Muzej u loncu htio skrenuti pozornost javnosti istoimenu humanitarnu akciju u tijeku. Isti dan načelnik općine Velika, Vlado Boban i zamjenik požeškog gradonačelnika Darko Puljašić pripremali su cicvaru. Sljedeći dan, dva u pripremanju bazlamače su se okušala dva cijenjena požeška poduzetnika Goran Šutalo i Joža Galić i dvije poduzetnice Vlasta Pandžić i Nives Lovrić koje su pripremale trgance sa sirom i slaninom. Nije bilo jednostavno ni vinarima s pleterničkog, odnosno kaptolačkog vinogorja koje su predstavljali Marinko Markota i Ferdinad Novak pripremajući savršenu vajnsupu. Brojni prolaznici mogli su kušati i sada već čuvenu marmeladu od mrkve koje je za sve prisutne pripremila časna sestra Veronika Vlašić. I dok je domaćin uz Muzej u loncu bila Anđeoska kuhinja, četvrtak je bio u znaku Marijane Pranić, šefice restorana Grgin dol. Uz nju su se oslobodile i dvije mlade dame, prodirektorice Aurea festa, Ilijana Lončar i Valentina Soldo, po prvi puta pripremajući kipfelkoch.

Posljednji dan Natkuhavanja Muzeja u loncu pripao je ugostiteljskom cehu kojega su predstavljali Igor Čorković iz pivnice Slavonac i Željko Pojer, vlasnik discoteke Platinum, pripremajući, a što drugo nego li suhe kolače, požeške pijance. Sam kraj je bio prigoda da šetači isprobaju čuveni vinogradarski ćevap kojega je u međuvremenu pripremio svestrani Anđelko Ledić.

O komentarima i dojmovima, posjetitelja, natjecatelja, medija, Umjetničkog vijeća Aurea festa, ali i cijele javnosti, ne treba dvojiti. Prezentacija baštine, prošlosti i običaja kroz uživo spravljanje zaboravljenih jela, pa i na ovakav intrigantni način, pun je pogodak, koji je muzej, pa makar on bio i u loncu, iznio daleko izvan njegovih zidina......

 

Foto galerija natkuhavanja:

- prvi dan

- drugi dan

- treći dan

- četvrti dan

- peti dan

 

Joomla Templates by Joomla51.com