SASTOJCI:
- 1 kg mekog brašna
- 0,5 l mlake vode
- 600 g tvrdog pekmeza od šljiva
- 25 dag mljevenih oraha
- 25 dag maka
- 20 dag šećera
- Posoljena voda za kuhanje
PRIPREMA:
1. Od mekog brašna i vode zamijesiti tvrdo tijesto i ostaviti da se odmara
2. Za to vrijeme zakuhati posoljenu vodu u posudi u kojoj će se tački kuhati
3. Podijeliti tijesto na dva dijela, svaki još dobro izgnječiti i pustiti da se još malo (da odstoji) odmara
4. Razviti vrlo tanko komad tijesta i jednu polovicu razvijenog tijesta ravnomjerno, u redovima posuti hrpicama pekmeza
5. Tijesto s pekmezom prekriti s drugim dijelom tijesta i prstima utisnuti tijesto oko svake hrpice pekmeza
6. Oblikovati tačke s kotačićem za rezanje tijesta
7. Kuhati u vodi dok ne omekšaju
8. U jednoj posudi pomiješati mljevene orahe sa šećerom, a u drugoj mak sa šećerom
9. Vruće tačke uvaljati u orahe i u mak
https://muzejuloncu.gmp.hr/index.php?id=267&option=com_content&view=article#sigProIdf6a41e0aa5